Forum

Please or Register to create posts and topics.

Blade unbalance

Hi,

Is it possible to simulated rotor unbalance by additional weight on the one of the blades or i need to export data to open fast and try there something like this?

P.S.

I have found a bug: fixed losses in “Turbine BEM” are in MW, not in kW.

Best regards

WT

Hi WT,

yes, thats possible. You can use different structural blade table definitions for each rotorblade.

The blade tables are assigned to the individual blades in the structural main definition file:

Using the keyword ADDMASS_, you can easily add point masses to different positions of the blade:

Thanks for pointing out the bug regarding the fixed losses in steady BEM simulations. This will be fixed in the next release.

BR,

David

WTworker has reacted to this post.
WTworker

Hi,

i have a problem with main input file. Data file for the blade is from QFEM, but from where are these two files for tower? Is there any example how file should looks like, because i can’t find it anywere?

 

BR,

WT

Hi WT,

the file format is explained in the documentation.

However you could also download an exemplary model from the downloads  section and export the structural definition files from the .qpr project, or directly look at the structural files in the turbine definition dialog, as shown in the dialog.

In the next release (2.0.6.4), which is coming soon, it will also be possible to directly generate QBlade tower datatable from QFEM. In this way simple tower geometries can be created directly from QFEM by defining blades with cylindrical airfoil sections.

BR,

David

WTworker has reacted to this post.
WTworker

Hi David,

When I run sample project simulation I can change type of graphs. I mean, from Aerodynamic Time Graph to for example Structural Blade Graph. In each of these versions it is possible to check all Variables. But, I have a problem in my own project, because except Aeorodynamic Time Graph, other graphs are unavailable. Of course, before run simulation, in Stored Simulation Data I marked all data to store. Where could be the problem?

BR,

WT

Hi WT,

the issue could be that you are running a simulation without a structural turbine model. In this case no data is found in the ‘Structural Time Graph’ or ‘Structural Blade Graph’.

BR,

David